FD 2063717

Algemene voor­waar­den (ver­hu­ur­der)

Algemene voor­waar­den Huur­waar­borg (Ver­hu­ur­der)

Deze algemene voor­waar­den beheersen de con­tractuele relatie tussen enerzijds:

BOR­GR, een sticht­ing van open­baar nut naar Bel­gisch recht, met zetel te Borg­er­hout­ses­traat 22, bus 5, 2018 Antwer­pen en ingeschreven in de Kruis­punt­bank van Onderne­min­gen met onderne­m­ingsnum­mer 0804.681.613 (RPR Antwer­pen, afdel­ing Antwer­pen), hier­na Bor­gr” genoemd; en

De ver­hu­ur­der onder het Huur­con­tract ten gun­ste waar­van Bor­gr de Huur­waar­borg uit­geeft (deze wordt hier­na Ver­hu­ur­der” genoemd zelfs indi­en er meerdere zijn).

1. Con­text en begrippen

Bor­gr is een sticht­ing van open­baar nut die huur­waar­bor­gen toekent aan huur­ders die via het Bor­gr Plat­form een aan­vraag kun­nen indi­enen bij Bor­gr tot verkri­jging van een huurwaarborg.

Deze algemene voor­waar­den zijn samen met de Bij­zon­dere Voor­waar­den van toepass­ing op iedere Huurwaarborg.

De vol­gende begrip­pen wor­den in deze algemene voor­waar­den gebruikt:

Aan­vrager” betekent de Huur­der die de aan­vraag voor de Huur­waar­borg heeft inge­di­end bij Borgr;

Bor­gr Plat­form” betekent het online huur­waar­borg­plat­form van Bor­gr zoals beschik­baar op bor​gr​.be;

Bij­zon­dere Voor­waar­den” betekent:

  • het online aan­vraag­for­muli­er zoals inge­vuld door de Aan­vrager op het Bor­gr Plat­form en waar­van een kopie wordt bezorgd aan de Ver­hu­ur­der; en
  • het Waar­bor­gat­test;

Huur­con­tract” betekent het huur­con­tract afges­loten tussen Huur­der en Ver­hu­ur­der zoals verder gespec­i­fieerd in de Bij­zon­dere Voor­waar­den en waar­van een kopie werd bezorgd aan Borgr;

Huur­der” betekent de huur­der of huur­ders zoals ver­meld in de Bij­zon­dere Voorwaarden;

Huur­waar­borg” betekent de borg­stelling die door Bor­gr ten gun­ste van de Ver­hu­ur­der wordt ver­strekt in het kad­er van het Huur­con­tract overeenkom­stig de bepalin­gen van deze Overeenkomst;

Overeenkomst” betekent de overeenkomst tussen Bor­gr en de Ver­hu­ur­der betr­e­f­fende het ver­strekken door Bor­gr van een huur­waar­borg die bestaat uit deze algemene voor­waar­den en de Bij­zon­dere Voorwaarden;

Par­tij” betekent Bor­gr of de Huurder;

Vertrouwelijke Infor­matie” betekent (a) alle infor­matie die, al dan niet schriftelijk, open­baar wordt gemaakt door of namens een Par­tij aan de andere Par­tij, voor of na datum van deze Overeenkomst, die schriftelijk wordt aange­duid als vertrouwelijk of die door een redelijke per­soon als vertrouwelijk wordt beschouwd, en die betrekking heeft op die Par­tij; (b) alle infor­matie die afgeleid is van het boven­staande; en © de bepalin­gen van deze Overeenkomst; 

Waar­bor­gat­test” betekent het waar­bor­gat­test uit­gegeven door Bor­gr aan de Ver­hu­ur­der; en

Wet­gev­ing inza­ke Per­soon­s­gegevens” betekent de Veror­den­ing (EU) 2016679 van het Europees Par­lement en de Raad van 27 april 2016 betr­e­f­fende de bescherming van natu­urlijke per­so­n­en in ver­band met de ver­w­erk­ing van per­soon­s­gegevens en betr­e­f­fende het vri­je ver­keer van die gegevens en tot intrekking van Richtli­jn 95/46/EG (algemene veror­den­ing gegevens­bescherming of AVG”) en alle en/​of alle toepas­selijke wet­ten, regels, voorschriften en voor­waar­den inza­ke pri­va­cy en gegevens­bescherming die op enig moment van toepass­ing zijn op een Partij.

2. Inter­pre­tatie

Alle ver­wi­jzin­gen naar de Huur­der”, de Ver­hu­ur­der”, Bor­gr” of enige andere per­soon houdt een ver­wi­jz­ing in naar hun algemene en (toeges­tane) bij­zon­dere rechtsopvolgers.

Een ver­wi­jz­ing naar een rechts­bepal­ing houdt een ver­wi­jz­ing in naar deze bepal­ing zoals van tijd tot tijd gewi­jzigd of vervangen.

3. Huur­waar­borg

Bor­gr stelt zich borg tegen­over de Ver­hu­ur­der, die aan­vaardt, ten belope van een max­i­mum totaalbedrag zoals ver­meld in het Waar­bor­gat­test tot waar­borg van alle verbin­tenis­sen die de Huur­der ten aanzien van de Ver­hu­ur­der ver­schuldigd is onder het Huur­con­tract (de Gewaar­borgde Verbin­tenis­sen”).

De Huur­waar­borg is een vorm van borgtocht. Dit betekent dat de regels over borgtocht zoals beschreven in het Bel­gis­che recht (met name in de artike­len 2021 en verder van het oude Burg­er­lijk Wet­boek) van toepass­ing zijn. Dit geldt, ten­z­ij we in deze algemene voor­waar­den of de Bij­zon­dere Voor­waar­den iets anders hebben afgesproken.

De Huur­waar­borg wordt door Bor­gr ver­leend en door de Ver­hu­ur­der aan­vaard met uit­drukke­lijke toepass­ing van deze algemene voor­waar­den en de Bij­zon­dere Voorwaarden.

4. Duur­tijd

Bij gebrek aan een geldig beroep op de Huur­waar­borg of bij gebrek aan een door Bor­gr behoor­lijk aan­vaarde ver­leng­ing ervan, aangevraagd ten laat­ste 1 maand voor de ver­valdag, ver­valt de Huur­waar­borg automa­tisch op de ver­valdag zoals ver­meld in het Waar­bor­gat­test of indi­en het Huur­con­tract vervroegd wordt beëindigd, 3 maan­den na de datum waarop de Huur­der het onroerend goed moet verlaten.

Op de boven­ver­melde datum wordt Bor­gr automa­tisch ontsla­gen van haar verbin­tenis­sen onder de Huurwaarborg.

5. Beroep op de Huurwaarborg 

5.1 Bemid­del­ing bij poten­tiële conflicten

Voor­dat een Ver­hu­ur­der aanspraak kan mak­en op de door Bor­gr ver­strek­te Huur­waar­borg, moet er eerst een bemid­del­ing­spro­ce­dure wor­den door­lopen. Dit pro­ces ver­loopt als volgt:

1. Ver­zoek om Bemiddeling

Voor­dat een beroep kan wor­den gedaan op de Huur­waar­borg, wordt de Ver­hu­ur­der aange­moedigd om een bemid­del­ings- en/​of her­stelge­sprek aan te vra­gen bij Bor­gr. Dit ver­zoek kan te allen tijde door de Ver­hu­ur­der wor­den inge­di­end. Het doel van dit bemid­del­ings­ge­sprek is om par­ti­jen de gele­gen­heid te geven hun stand­pun­ten te delen en samen naar een oploss­ing te zoeken.

2. Faciliteren van Bemiddeling

Bor­gr zal het bemid­del­ings­ge­sprek onver­wi­jld faciliteren. Tij­dens dit gesprek wor­den de stand­pun­ten van de betrokken par­ti­jen vast­gelegd in een Pro­ces-Ver­baal van Vast­stelling, waarin ook de con­crete ver­vol­gstap­pen wor­den beschreven. Dit ver­slag bli­jft vertrouwelijk en kan niet wor­den gebruikt als bewi­js in juridis­che procedures.

3. Ver­plicht­ing tot Bemiddeling

Hoewel deel­name aan het bemid­del­ing­spro­ces volledig vri­jwillig is, wordt het ten zeer­ste aan­bev­olen om het bemid­del­ings­ge­sprek te door­lopen. Deel­name kan helpen om tot een snellere en min­der kost­bare oploss­ing te komen dan via juridis­che weg.

4. Acties na Bemiddeling

Indi­en na het bemid­del­ings­ge­sprek geen oploss­ing wordt bereikt, of indi­en par­ti­jen besluiten

om de bemid­del­ing niet te vol­gen, of één van de par­ti­jen niet aan de bemid­del­ing wenst deel te nemen, kan de Ver­hu­ur­der alsnog een beroep doen op de Huur­waar­borg con­form de voor­waar­den van deze Overeenkomst. Het niet deel­ne­men aan het bemid­del­ings­ge­sprek zal echter niet lei­den tot een nadelige wijzig­ing van de recht­en van de Ver­hu­ur­der onder de Huurwaarborg.

5.2 Beroep op Huurwaarborg

Om geldig te zijn moet elk beroep op de Huur­waar­borg door de Ver­hu­ur­der per e‑mail wor­den ver­zon­den aan Bor­gr op claims@​borgr.​be en dit ten laat­ste op de ver­valdag zoals bepaald in Artikel 4 (Duur­tijd) hier­boven. Elke andere manier van aflev­er­ing is uit­ges­loten. De e‑mail dient het bedrag te ver­melden waar­voor een beroep op de Huur­waar­borg wordt gedaan.

Bor­gr zal echter maar over­gaan tot een betal­ing onder de Huur­waar­borg (waar­van de betalin­gen zullen beperkt zijn tot het max­i­mum totaalbedrag zoals hier­boven ver­meld) indi­en aan de vol­gende voor­waar­den is voldaan:

- de Ver­hu­ur­der heeft zijn verbin­te­nis onder Artikel 5.1 (Bemid­del­ing) nageleefd en heeft een bemid­del­ings­ge­sprek opges­tart met de Huur­der; en

- Bor­gr heeft één van de vol­gende doc­u­menten ontvangen:

  • het schriftelijk akko­ord ondertek­end tussen de Huur­der en de Ver­hu­ur­der, waar­bij dit schriftelijk akko­ord ten vroeg­ste mag zijn opgesteld bij het beëindi­gen van het Huurcontract;
  • een rechter­lijke besliss­ing, op tegen­spraak of bij ver­stek, al dan niet uitvo­er­baar, waar­bij de Huur­der vero­ordeeld wordt tot betal­ing van een geld­som aan de Ver­hu­ur­der; of
  • een rap­port opgesteld door een expert aangesteld door de recht­bank of door de Ver­hu­ur­der en de Huur­der waar­bij het rap­port van de expert duidelijk de bedra­gen moet ver­melden die de Huur­der aan de Ver­hu­ur­der ver­schuldigd is.

6 Betalin­gen onder de Huurwaarborg

Bor­gr verbindt zich ertoe enige betal­ing onder de Huur­waar­borg zo snel mogelijk te vol­doen na ont­vangst van de doc­u­menten of bewi­js zoals opge­somd in boven­ver­meld Artikel 0 (Beroep op de Huur­waar­borg).

Het bedrag van de Huur­waar­borg wordt ver­min­derd met elke betal­ing die door Bor­gr wordt gedaan overeenkom­stig Artikel 5 (Beroep op de Huur­waar­borg) en dit Artikel 6.

7 Inde­plaatsstelling

Overeenkom­stig de bepalin­gen van Bel­gisch recht treedt Bor­gr in de recht­en van de Ver­hu­ur­der uit hoofde van betalin­gen die zij aan de Ver­hu­ur­der heeft gedaan onder de Huurwaarborg.

8 Infor­matie

De Ver­hu­ur­der dient Bor­gr tijdig in te licht­en over de over­dracht of de stopzetting van het Huur­con­tract, alsmede iedere dad­ing of andere recht­shan­del­ing omtrent de Gewaar­borgde Verbintenissen.

9 Gebruik Bor­gr Platform

De Ver­hu­ur­der erkent dat Bor­gr te allen tijde de enige en exclusieve eige­naar van het Bor­gr Plat­form en houd­er van alle intel­lectuele eigen­dom­srecht­en met betrekking tot het Bor­gr Plat­form (inclusief eventuele nieuwe ver­sies, updates, aan­passin­gen, uit­brei­din­gen, wijzigin­gen of ver­be­terin­gen van het Bor­gr Plat­form) blijft.

De Ver­hu­ur­der zal het Bor­gr Plat­form gebruiken in overeen­stem­ming met deze Overeenkomst en zal het Bor­gr Plat­form (of een deel ervan) niet: (i) in (sub)licentie geven, verkopen, doorverkopen, over­dra­gen, toewi­jzen, dis­tribueren of ander­szins com­mer­cieel exploiteren of beschik­baar mak­en aan der­den; (ii) wijzi­gen, ver­tal­en, aan­passen, manip­uleren, er afgelei­de werken mak­en, kopiëren of repro­duc­eren; (iii) gebruiken om ille­gale activiteit­en uit te voeren of te pro­moten, met inbe­grip van het verzen­den van inhoud of data die onwet­tig zijn (zoals inbreuk mak­en op intel­lectuele eigen­dom­srecht­en van der­den); of (iv) meer in het alge­meen, han­de­len in stri­jd met de wet­gev­ing die op de Ver­hu­ur­der van toepass­ing is in het kad­er van deze Overeenkomst.

De Ver­hu­ur­der zal geen (i) han­delin­gen stellen die de werk­ing van het Plat­form ver­storen of de vei­ligheid ervan omzeilen of in het gevaar bren­gen; (ii) ongeau­toriseerde toe­gang proberen kri­j­gen tot Bor­gr gere­la­teerde sys­te­men of netwerken; of (iii) wor­men, Tro­jaanse paar­den, beschadigde bestanden of andere items van destruc­tieve of bedrieglijke aard ver­sprei­den via het Bor­gr Plat­form of tech­nis­che of andere bescher­mende maa­trege­len op het Bor­gr Plat­form ver­wi­jderen of op eniger­lei wijze omzeilen.

10 Vertrouwelijkheid

De Par­ti­jen verbinden zich ertoe, ten­z­ij na spec­i­fieke, vooraf­gaande en uit­drukke­lijke toestem­ming van de bek­end­mak­ende Par­tij, om (i) de Vertrouwelijke Infor­matie op geen enkele andere wijze te gebruiken, te ver­w­erken of te bewaren dan in het kad­er van en als toege­lat­en door deze Overeenkomst, (ii) geen Vertrouwelijke Infor­matie aan der­den mee te delen, te lat­en meede­len, bek­end te mak­en of te lat­en bek­end­mak­en, in de ruim­ste zin en op welke wijze dan ook (ten­z­ij aan de Huur­der, de Ver­hu­ur­der of aan de licen­tiene­mer via dewelke de Huur­der toe­gang heeft verkre­gen tot het Bor­gr Plat­form) en (iii) te dien einde als een goede huis­vad­er alle nodi­ge bescher­mings- en beveilig­ings­maa­trege­len te nemen die min­stens even­waardig zijn aan deze die zij voor haar eigen vertrouwelijke infor­matie toepast.

Artikel 10 houdt voor de Par­ti­jen geen ver­bod in op gebruik, ver­w­erk­ing, bewar­ing, med­edel­ing of bek­end­mak­ing aan der­den van bepaalde Vertrouwelijke Infor­matie in de mate zij kan bewi­jzen dat die bepaalde Vertrouwelijke Infor­matie, als dus­danig (i) op het ogen­blik van ken­nis­name in het kad­er van deze Overeenkomst reeds tot het pub­liek domein beho­orde; of (ii) werd gepub­liceerd of aan der­den bek­endge­maakt zon­der directe of indi­recte tussenkomst, ongeoor­loofde daad of nalatigheid van de ont­van­gende Par­tij; of (iii) op recht­matige wijze door der­den aan de ont­van­gende Par­tij werd bek­endge­maakt; of (iv) door of voor de ont­van­gende Par­tij was ontwikkeld of gecreëerd, onafhanke­lijk van de ken­nis­name in het kad­er van deze Overeenkomst. De ont­van­gende Par­tij verbindt zich ertoe de Bek­end­mak­ende Par­tij schriftelijk in ken­nis te stellen van de toepass­ing van een dergelijke uit­zon­der­ing, en wel bin­nen de der­tig (30) kalen­derda­gen het­z­ij na ont­vangst van die bepaalde Vertrouwelijke Infor­matie het­z­ij na de tussenkomst van de ingeroepen uit­zon­der­ing, bij gebreke waaraan dergelijke uit­zon­der­ing niet tegen­stel­baar zal zijn aan de bek­end­mak­ende Partij.

De ont­van­gende Par­tij erkent dat de Vertrouwelijke Infor­matie en andere door de bek­end­mak­ende Par­tij ver­strek­te infor­matie, alsook elke repro­duc­tie of afgelei­de daar­van, exclusieve eigen­dom is en bli­jft van de Bek­end­mak­ende Par­tij. De ken­nis­name door de Ont­van­gende Par­tij van dergelijke Vertrouwelijke Infor­matie houdt geen enkele over­dracht van enige intel­lectuele eigen­dom­srecht­en of andere recht­en aan de ont­van­gende Par­tij in.

11 Her­roepingsrecht

Indi­en de Ver­hu­ur­der beschouwd dient te wor­den als een con­sument, gaat de Ver­hu­ur­der ermee akko­ord dat Bor­gr de Huur­waar­borg prompt ver­strekt na de tot­stand­kom­ing van de Overeenkomst, en doet de Ver­hu­ur­der daarom uit­drukke­lijk afs­tand van zijn her­roepingsrecht zoals bepaald in artikel VI.47 e.v. van het Wet­boek van Economisch Recht (WER).

12 Ken­nis­gevin­gen

Alle ken­nis­gevin­gen onder deze Overeenkomst dienen schriftelijk via e‑mail te gebeuren:

  • wat betre­ft de Ver­hu­ur­der, op het e‑mailadres zoals door de Ver­hu­ur­der aan Bor­gr gecom­mu­niceerd; en
  • wat betre­ft Bor­gr, op het e‑mailadres zoals door Bor­gr gecom­mu­niceerd aan de

Ver­hu­ur­der,

of via elke andere manier zoals tussen de Par­ti­jen aanvaard.

Mits ken­nis­gev­ing aan de andere Par­tij con­form dit Artikel 12 kan elke Par­tij bij zijn con­tact­gegevens wijzigen.

13 Over­draag­baarheid

Onder voor­be­houd van de para­graaf hieron­der mag de Ver­hu­ur­der zijn recht­en of ver­plichtin­gen onder de Huur­waar­borg niet aan der­den over­dra­gen zon­der de vooraf­gaan­delijke schriftelijke toestem­ming van Borgr.

Bor­gr zal het recht hebben om haar recht­en en ver­plichtin­gen onder de Huur­waar­borg vrij over te dra­gen zon­der dat de toestem­ming van de Ver­hu­ur­der vereist is.

Bij over­dracht van het onroerend goed, met een wijzig­ing van de ver­hu­ur­der als gevolg, kan deze Huur­waar­borg overge­dra­gen wor­den door de Ver­hu­ur­der ten gun­ste van de nieuwe ver­hu­ur­der, mits aan de vol­gende voor­waar­den is voldaan:

- er is nog geen beroep op de Huur­waar­borg gedaan; en

- de over­dracht van de Huur­waar­borg dient schriftelijk aan Bor­gr te wor­den meegedeeld bin­nen de drie maand na over­dracht van het betr­e­f­fende onroerend goed, vergezeld van het schriftelijk akko­ord van de Huur­der met betrekking tot deze overdracht.

14 Gegevens­bescherming

De Par­ti­jen verbinden zich ertoe om te allen tijde de Wet­gev­ing inza­ke Per­soon­s­gegevens te zullen naleven in het kad­er van de uitvo­er­ing van de Overeenkomst.

Indi­en de Ver­hu­ur­der per­soon­s­gegevens van andere per­so­n­en meedeelt aan Bor­gr, dan garan­deert de Ver­hu­ur­der dat de Pri­va­cyverk­lar­ing van Bor­gr zoals op dat moment beschik­baar op de web­site www​.bor​gr​.be werd meegedeeld aan de betrokkene(n) waarop de per­soon­s­gegevens betrekking hebben.

15 Algemene bepalingen

De relatie tussen de Par­ti­jen wordt uit­slui­tend bepaald door deze Overeenkomst, met uit­sluit­ing van enige andere schriftelijke of mon­delinge afsprak­en die tussen de Par­ti­jen beston­den voor aan­vaard­ing van deze Overeenkomst.

Geen enkele vari­atie op of wijzig­ing van deze Overeenkomst zal geldig zijn ten­z­ij deze schriftelijk is en aan­vaard is door of namens elk van de Par­ti­jen van deze Overeenkomst.

Iedere bepal­ing van deze Overeenkomst is deel­baar en onder­schei­den van de andere en indi­en op een­der welk ogen­blik één of meer van deze bepalin­gen ongeldig, onwet­tig of onafd­wing­baar zijn of wor­den, dan zal de geldigheid, wet­tigheid en afd­wing­baarheid van de overige bepalin­gen daar­door niet aange­tast of geschaad wor­den. In geval van een dergelijke ongeldigheid, onwet­tigheid of onafd­wing­baarheid, zullen de Par­ti­jen te goed­er trouw onder­han­de­len met het oog op de ver­vang­ing van de betrof­fen bepal­ing door een bepal­ing die geldig, wet­tig en afd­wing­baar is en die zoveel als mogelijk in overeen­stem­ming is met de inten­tie en doel­stellin­gen van deze Overeenkomst en waar­van het economisch effect zo nauw mogelijk aansluit bij de te ver­van­gen bepaling.

Bor­gr, haar werkne­mers, bestu­ur­ders, directeurs, afgevaardig­den, onder­afgevaardig­den of agen­ten (naarge­lang het geval) zullen niet ver­ant­wo­ordelijk zijn voor enig ver­lies of schade in ver­band met de uitoe­fen­ing van enig recht, bevoegdheid of dis­cre­tion­aire bevoegdheid overeenkom­stig deze Overeenkomst, met uit­zon­der­ing van hun zware nalatigheid, bedrog of opzettelijke fout.

De Par­ti­jen komen uit­drukke­lijk overeen dat deze Overeenkomst elek­tro­n­isch aan­vaard kan wor­den en dat de aan­vaard­ing door Par­ti­jen dezelfde bindende kracht en uitwerk­ing zal hebben als een orig­inele handteken­ing voor doelein­den van, in het bij­zon­der, de geldigheid, uitvo­er­baarheid en/​of bewi­jskracht van de overeenkomst. Par­ti­jen zien der­halve onher­roe­pelijk af van elke vorder­ing, betwist­ing of gerechtelijke actie, direct of indi­rect, betr­e­f­fende de betrouw­baarheid en rechts­geldigheid van bovenge­noemd handteken­ing­procédé, alsook betr­e­f­fende de bindende kracht en uitwerk­ing van de op deze (elek­tro­n­is­che) wijze aan­vaarde Overeenkomst.

15 Toepas­selijk recht

Deze Huur­waar­borg wordt beheerst en geïn­ter­pre­teerd door Bel­gisch recht.

Enkel de recht­banken van het arrondisse­ment Antwer­pen (afdel­ing Antwer­pen) zijn bevoegd om te oorde­len over geschillen die tussen de Ver­hu­ur­der en Bor­gr ontstaan onder deze Overeenkomst, behoudens indi­en het geschil valt onder de exclusieve juris­dic­tie van een andere recht­bank overeenkom­stig een bepal­ing van dwin­gend recht of open­bare orde.